Постинг
01.01.2018 12:53 -
Празничната ми оплетка
Не е от прежда или от лико, нито е от царевична шума.
Прави се от рибица.
Имате ли парче от гръбнака на прасе, не бързайте да го сечете на котлети. Не че ще е фатално, но ще е банално. Като меню на Балкантурист: филе с гъби и филе без гъби; пържола на скара и пържола на тиган...
На горките чужденци не омръзваха само Сливенската перла и Русенската мускатова - два пъти по два пъти на ден преди и след хранене.
Вместо да сечете със сатър, с нож отделяте филето от костите, те ще отидат на другия ден в гювеча, и го режете на шест ленти. Ако свинското е бразилско, може да изкарате и девет.
Фиксираните с дървено шишче тройки сплитате на плитка, запечатвате в тигана и редите в тавичка.
Сплитането е вродено умение при жените, съдейки по себе си и приятелките ми. Обаче всяка от нас познава мъже, които само разхлабват възела на вратовръзката или връзките на маратонките си. Нито завързват нито развързват. Ако им се наложи, подхождат като Александър Македонски с възела на цар Гордий. Нямат равни в разсичането на заплетени ситуации, за което съм им признателна.
Тавата допълвате с праз, гъби и моркови. Ако не ви се пържат отделно картофи, сложете и тях и печете на бавен огън.
Огънят пече, вари, пържи, свети и топли. С него се гонят и змиите по Благовец.
Огънят е портал към отвъдното, но също и към бъдното, щом припламне в очите и се разгори в сърцето.
Нека не гасне и през Новата година!
Прави се от рибица.
Имате ли парче от гръбнака на прасе, не бързайте да го сечете на котлети. Не че ще е фатално, но ще е банално. Като меню на Балкантурист: филе с гъби и филе без гъби; пържола на скара и пържола на тиган...
На горките чужденци не омръзваха само Сливенската перла и Русенската мускатова - два пъти по два пъти на ден преди и след хранене.
Вместо да сечете със сатър, с нож отделяте филето от костите, те ще отидат на другия ден в гювеча, и го режете на шест ленти. Ако свинското е бразилско, може да изкарате и девет.
Фиксираните с дървено шишче тройки сплитате на плитка, запечатвате в тигана и редите в тавичка.
Сплитането е вродено умение при жените, съдейки по себе си и приятелките ми. Обаче всяка от нас познава мъже, които само разхлабват възела на вратовръзката или връзките на маратонките си. Нито завързват нито развързват. Ако им се наложи, подхождат като Александър Македонски с възела на цар Гордий. Нямат равни в разсичането на заплетени ситуации, за което съм им признателна.
Тавата допълвате с праз, гъби и моркови. Ако не ви се пържат отделно картофи, сложете и тях и печете на бавен огън.
Огънят пече, вари, пържи, свети и топли. С него се гонят и змиите по Благовец.
Огънят е портал към отвъдното, но също и към бъдното, щом припламне в очите и се разгори в сърцето.
Нека не гасне и през Новата година!
За много години, Наталия!
Задължително ще пробвам оплетка по твоята рецепта т.г. Без картофките.
Аз пък обичам всеки път да си развързвам вратовръзката. Истинско удоволствие е да си вържеш нов възел.
цитирайЗадължително ще пробвам оплетка по твоята рецепта т.г. Без картофките.
Аз пък обичам всеки път да си развързвам вратовръзката. Истинско удоволствие е да си вържеш нов възел.
Който ги умее възлите, морски и риболовни, му е удоволствие:)
цитирайЩе опитам това интересно меню да го сътворя.
цитирайоплетката заплита здраво:))
цитирай за многоо години,Нали!
каквото и да напишеш, звучи..вкусно..
здраве, и многоо щастливи дни ти пожелавам, миличка!
наздраве!
цитирайкаквото и да напишеш, звучи..вкусно..
здраве, и многоо щастливи дни ти пожелавам, миличка!
наздраве!
Винаги предлагаш нещо уникално, Налия.
Благодаря за тази хубава рецепта, ще я опитам незабавно.
Щастливи празнични дни!
цитирайБлагодаря за тази хубава рецепта, ще я опитам незабавно.
Щастливи празнични дни!
Нека всичко, което си пожелаваш, да се сбъдне, Еличе!
цитирайladylady написа:
за многоо години,Нали!
каквото и да напишеш, звучи..вкусно..
здраве, и многоо щастливи дни ти пожелавам, миличка!
наздраве!
И още повече вкусотийки през Новата година:)
каквото и да напишеш, звучи..вкусно..
здраве, и многоо щастливи дни ти пожелавам, миличка!
наздраве!
И още повече вкусотийки през Новата година:)
Не че е в излишък...но все пак.
"Огънят е портал към отвъдното, но също и към бъдното, щом припламне в очите и се разгори в сърцето."
В една кулинарна тематика да се появят такива високопоетични откровения е не само много оригинално хрумване, но и свидетелства за необичайна прозорливост.
Пожелавам ти през настоящата година да стигаш по-често до подобни прозрения!
цитирай"Огънят е портал към отвъдното, но също и към бъдното, щом припламне в очите и се разгори в сърцето."
В една кулинарна тематика да се появят такива високопоетични откровения е не само много оригинално хрумване, но и свидетелства за необичайна прозорливост.
Пожелавам ти през настоящата година да стигаш по-често до подобни прозрения!
Щеше ли да се готви, ако после сготвеното не се споделяше:)
цитирайСамо споделеното има смисъл, Натали. Съгласен съм с теб.
цитирай