Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2018 16:45 - Най-доброто, което Германия може да направи за Европа, е да се откаже от единната валута - но няма
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1567 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 23.06.2018 16:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Най-доброто, което Германия може да направи за Европа, е да се откаже отвалута - но няма единната 

валута - но няма image Лари Елиът Лидерите на ЕС са натоварени с механизъм, който не работи. Има начини да се определи това, но не волята

Ср 6 юни 2018 15.12 BST

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jun/06/fix-eu-single-currency-does-not-work
Последна редакция на: Wed 6 Jun 2018 22.00 BST



Акции 979 Коментари 1231 image  "Германия е единствената държава, която наистина се възползва от единната валута". Снимка: Hannelore Foerster / Гети изображения

Even when it was clearly in decline, the Soviet Union commanded loyal devotion. Its admirers could never quite grasp that the nation instrumental in winning the second world war had a broken economy.

The same cognitive dissonance applies to the European Union today. There is the EU as it exists in the minds of its most avid supporters: fast-growing, a defender of progressive values, fighting the good fight against Thatcherism, and marching steadfastly towards greater integration.

Then there is the EU as it really is: struggling economically; wedded to an aggressive form of neoliberal economics; insistent that there is no alternative to a top-down, ever-closer union; and spawning anti-elite parties across the continent.

Подобно на СССР по Горбачов, Европа се нуждае от радикална реформа, преди да е станало твърде късно, защото, както отбеляза миналата седмицаДжордж Сорос , всичко, което може да се обърка, се е объркало. ЕС е осеян с единна валута, която не работи, но не може да го признае. Това принуди своите по-слаби членове да претърпят последствията от слабостите в дизайна на еврото с политики на строги икономии; каза на онези, които се оплакват от нисък растеж и висока безработица, да решат проблемите си чрез структурни реформи (съкращаване на заплатите и приватизация); и не успя да разбере гнева, който се чувстваше при масовата имиграция, което увеличи обема на лесно достъпния евтин труд.

Пазарите разтърсиха италианските и испанските политически сътресения - както се случи Прочетете още

Особено сериозна форма на този когнитивен дисонанс изглежда, че засяга някои леви лебедници в Обединеното кралство. Изглежда, че са принудили Джеръми Корбин и Джон МакДонъл да омекотят (или да се изкорени) позицията на труда на единния пазар , макар че те бяха двама от малкото депутати от лейбъристите, които правилно предсказаха къде ще свърши Европа, ако настоява за следващите правилни икономически политики ,

И настояването им, че най-добрият начин да помогнете на онези, които гласуват за "Брексит", е реформирана Обединено кралство в реформирания ЕС, тъй като рядко излизат с идеи как изглеждат тези реформи или как могат да се случат. Това, разбира се, се дължи на факта, че нямат друг план, освен да върнат Великобритания в блажената си прелапсарска държава преди референдума. Планът на Гордън Браун за справяне с причините за "Брексит" - ниските заплати, усещането за хвърляне, напрежението от миграцията, загубата на суверенитет и опасенията за НЗС - е добре дошло и своевременно изключение от това правило. Но предупреждението на Браунче е необходима сериозна промяна, за да се предотврати постоянното парализиране на Великобритания, да се прилага еднакво спрямо останалата част от Европа, разделена между социалните либерали и консерваторите, между богатия север и по-бедния юг, както и между тези, за които работи глобализацията, и тези, ,

Тези, които смятат, че евроскептицизмът е само британски феномен, трябва да гледат дълго и твърдо на популизма на похода в Европа и да си зададат въпроса защо се случва това. След това трябва да разберат какво ще правят.

Възпроизвеждане на видео 01:18  Дясна популистка партия спечели най-много гласове в словенски анкети - видео

Една от възможностите, предложена от Емануел Макрон, е да направи Европа по-скоро като САЩ. Аргументът на Макрон, който има много смисъл, е, че единната валута е недовършена и поради това по своята същност нестабилна конструкция, която се нуждае от много по-голям бюджет, ръководен от един финансов министър, за да изравни разликите в икономическите резултати. Но в останалата част на ЕС има малък апетит за плана на Макрон, особено там, където всъщност има значение: в Германия.

image Регистрирайте се в нашия Brexit седмичен брифинг Прочетете още

Друга възможност е Италия да настъпи промяната, като напусне еврото. Това е дори по-малко вероятно от приемането на плановете на Макрон, защото веднага щом финансовите пазари стихнаха идеята, това щеше да доведе до високи италиански лихвени проценти и разпадането на вече нестабилна банкова система. Италианците със спестявания ще видят, че тяхната стойност се унищожава чрез връщане към лирата. Единственият начин Италия да напусне еврото е по погрешка, а след това ще бъде катастрофално.

Трети вариант би било поведението на европейската икономическа политика да стане по-малко придържано към строгите мерки. Може да има по-малък акцент върху налагането на произволни цели за бюджетен дефицит, отклонение от политиките за неолиберална структурна адаптация, наложени на онези страни, които търсят подкрепа, приемането, че онези държави, които се опитват да се справят с миграционните потоци в Средиземно море, се нуждаят от много по- който понастоящем получава, и план на Маршал за Африка, подобен на Сорос . Всички ще бъдат добре дошли: всички ще се срещнат със силна опозиция от Ангела Меркел.

Най-добрият вариант би било Германия да поеме инициативата и да обяви, че напуска единната валута, като вземе малка група от северноевропейски държави. Това би имало редица ясни предимства. Първо, това ще премахне стигмата за напускане на еврото, тъй като решението ще бъде взето от позиция на сила, а не слабост. Второ, новата марка ще бъде много по-силна от еврото и това ще помогне за изглаждане на някои от дисбалансите в европейската икономика, като направи германския износ по-скъп и вноса от Германия по-евтин. Трето, новата твърда еврозона би била по-скоро като оригиналната визия на Германия за това, което си представяше, че валутния съюз ще изглежда.

 Ако ЕС накаже Италия, тя ще пожъне вихрушката Джордж Сорос image Прочетете още

Четвърто, той би вдъхновил нов живот в плановете за европейска интеграция, защото можеше да започне да се разраства и да се увеличава с течение на времето. Държави като Холандия и Австрия биха били очевидни избори като учредители на по-малък клуб, обвързан с общи фискални правила.

И накрая, това би направило реалност една многоезична Европа, в която някои страни ще бъдат членове на твърдата еврозона, а някои биха планирали активно да се присъединят към нея, след като техните икономики са готови, а някои биха решили, че никога не са искали да се присъединят.

Положението е толкова фантастично, колкото интеграционния план на Макрон. Германия е единствената държава, която наистина се е облагодетелствала от единната валута и няма да предложи зона, която би могла да изключи Франция. Макрон щеше да се хвърли, ако го направи.

Но ако европейските лидери имаха възможността да върнат часовника обратно преди въвеждането на еврото, това е един вид план, с който вероятно ще излязат. И ако този вид ЕС изглеждаше осъществим през юни 2016 г., Великобритания никога нямаше да гласува за Брексит .

 Лари Елиът е редактор на персонала на Guardian




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. germantiger - ...
23.06.2018 18:35
Най-доброто, което Германия може да направи е като изрита от себе си всички турски, арабски, кюрдски, руски, полски, български и пр. боклуци.

Но тя разбира се, няма да го направи, зщаото не е Германия.

Германия след 1945. няма, това е ментегермания!
цитирай
2. radostinalassa - Имаш много здраве от нас
24.06.2018 01:31
Ние няма да приемем джагалите. Те са си на Меркел, тя ги покани, даже и негри канеше. Да си ги гледа на гърба на тъпите немци.
цитирай
3. germantiger - ...
24.06.2018 02:04
Не се притеснявай - вас са ви ебали 5 века и вие сте свикнали

за вас проблем няма - вие сте отзад като магистрала - анална магистрала между изтока и запада :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39737473
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031